Vánočka

Igredience:

  • ½ kg hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 130 g cukru krystal
  • 1 kostka droždí
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • 1 vejce na potření
  • Mandle na ozdobu

Z mléka, trochy cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a elektrickým hnětačem zaděláme hladké těsto. Necháme kynout 2 hodinky. Po vykynutí těsto vyklopíme na vál, rukama ještě lehce zpracujeme, rozdělíme na 9 dílů.

První 3 dílky vyválíme na stejné válečky, upleteme, dáme na plech vyložený pečícím papírem, uprostřed zlehka zmáčkneme, abychom udělali plochu pro další cop. Ze dvou dílků uválíme o kousek delší válečky, upleteme z nich cop, položíme na připravenou plochu a na obou koncích zahneme pod spodní pletenec, znovu prsty přimáčkneme uprostřed, aby nám vznikla plocha pro poslední pletenec.

Zbývající dva dílky uválíme nejdelší, zapleteme v cop, položíme na vánočku, na obou koncích zahneme pod celou vánočku a na několika místech zapíchneme do vánočky kousky špejle nebo párátka, aby se nám vánočka nehnula.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi nebo mandlovými lupínky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 140 stupňů na 40 – 50 minut. Můžeme vánočku ke konci zakrýt alobalem, aby se nám nespálila.

Rate this post