Knedlíky:
- 30 dkg hrubé mouky
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- Meruňky
Na ozdobení:
- 10 dkg cukru
- 15 dkg tvrdého tvarohu
- 10 dkg rozpuštěného másla
- Šlehačka
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto.
Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak těsto vyválíme, hrníčkem vykrojíme kolečka, na každé kolečko položíme ovoce a tvoříme kulaté knedlíky. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly.
Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 – 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen. Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Ochutíme a podáváme. Když nám zbudou, dají se i zamrazit.