Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 4 kávové lžičky cukru
- 1 kostka droždí
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 7 dkg rozpuštěné hery
- Vejce na potření
Droždí nadrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vejce, rozpuštěnou heru a kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by se nám zdálo málo tuhé, přidáme trochu mouky. Necháme kynout půl hodiny.
Potom vyválíme na 0,5 až 1 cm silnou placku a rádýlkem vykrájíme čtverečky asi tak 10 x 10 cm. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, všechny rohy zvedneme k sobě, zmáčkneme a zabalíme tak, aby nevytekla náplň. Klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 stupňů dozlatova. Upečené pocukrujeme.
Náplň:
- 2 kostky tvarohu
- 2 vejce
- Hrst rozinek
- 2 vanilkové cukry
- Trochu mléka
- Cukr moučka podle chuti
Vše vymícháme dohladka. Plníme do buchet.