Sladký bochník

Ingredience:

  • ½ kg hladké mouky
  • 200 ml teplého mléka
  • 13 dkg cukru krystal
  • 1 kostka droždí
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 10 dkg másla
  • 2 lžíce sádla
  • 1 vejce na potření
  • Mandlové lupínky na ozdobu

Z mléka, trochy cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, citronovou a pomerančovou kůru, 1 vejce a 1 žloutek, rozpuštěné máslo, rozpuštěné sádlo a vzešlý kvásek.

Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvarujeme bochník jako chleba a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme dozlatova na 170°C. V polovině pečení zakryjeme vršek bochníku alobalem.

Rate this post