Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce octa
- 2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 100 ml vlažné vody
- Mléko na zadělání
Postup:
- Z droždí, cukru a vody zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
- Přidáme k ostatním surovinám do mísy a vypracujeme hladké těsto.
- Nesmí být ani husté, ani řídké, mléko přidáváme postupně podle potřeby.
- Hotové těsto zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
- Potom těsto znovu propracujeme a vytvarujeme z něj 1 velký bochník, případně 2 menší.
- Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 180°C, dokud nemá kůrka zlatohnědý nádech.