Ingredience:
- 350 ml mléka
- 600 g pšeničné mouky hladké
- 60 g změklého másla (Hery)
- 1 lžička soli
- 1 lžička přírodního cukru
- 1 čerstvé droždí
- hladká mouka na vál
- 1 vejce na potření
- Sezamová semínka či kmín na posypání (nemusí být)
Postup:
- Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, necháme vzejít.
- Přilijeme k ostatním surovinám, zpracujeme v těsto a necháme kynout zhruba 65 minut.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na dva nebo tři stejné díly a každý rozválíme na kruhovou placku o tloušťce 0,5 – 1 cm.
- Placku rádýlkem rozkrájíme na osm stejných výsečí.
- Každou srolujeme od delší strany směrem ke špičce.
- Rohlíky klademe na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Můžeme posypat semínky nebo kmínem, ale nemusíme.
- Necháme ještě chvíli kynout na plechu a poté vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů.
- Pečeme dozlatova.