Domácí rohlíky

Ingredience:

  • 350 ml mléka
  • 600 g pšeničné mouky hladké
  • 60 g změklého másla (Hery)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička přírodního cukru
  • 1 čerstvé droždí
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření
  • Sezamová semínka či kmín na posypání (nemusí být)

Postup:

  • Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, necháme vzejít.
  • Přilijeme k ostatním surovinám, zpracujeme v těsto a necháme kynout zhruba 65 minut.
  • Po vykynutí těsto rozdělíme na dva nebo tři stejné díly a každý rozválíme na kruhovou placku o tloušťce 0,5 – 1 cm.
  • Placku rádýlkem rozkrájíme na osm stejných výsečí.
  • Každou srolujeme od delší strany směrem ke špičce.
  • Rohlíky klademe na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Můžeme posypat semínky nebo kmínem, ale nemusíme.
  • Necháme ještě chvíli kynout na plechu a poté vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů.
  • Pečeme dozlatova.
Rate this post