Grilování – pár užitečných rad

Zdroj: https://pixabay.com

Miluje ho prostě každý, neboť je to oblíbený a stále vyhledávaný způsob úpravy pokrmů. Bez ohledu na to, jestli grilujete s rodinou či s přáteli. Nemusíte být zrovna šéfkuchař, abyste takto připravený pokrm zvládli také. Přesto je zde pár tipů, které se Vám budou hodit.

Grilovat můžete v podstatě cokoliv, co Vás napadne. Na rozdíl od smažení, si navíc ve většině případů vystačíte zcela bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím, kdy třeba potíráte ryby či maso marinádou. Čeho si však při grilování všímat?

Karcinogeny

S tímto výrazem se setkáváme velmi často. Když totiž dáte maso na gril, začnou se v něm rozkládat tuky, jež postupně odkapávají pod maso na rozžhavené uhlí, čímž vznikají karcinogenní sloučeniny. Zásluhou horkého vzduchu z grilu se pak dostávají zpět až do masa. Na obsahu tuků záleží také obsah karcinogenů, čím bude maso tučnější, tím bude jejich obsah vyšší.

Mezi zdravější varianty patří elektrický gril, kde není nutné použití uhlí. Pokud však grilujete na klasických grilech, můžete v pár krocích výskyt karcinogenů omezit.

  • Kupujte jen mladé kusy masa
  • Vybírejte takové maso, které není příliš tučné
  • Před grilováním se zbavte kůže a nadbytečného tuku
  • Dbejte na to, aby se během grilování plameny nedotýkaly masa
  • Používejte pro přípravu jídla alobal

Dbejte na čistotu

Snažte se udržovat gril i jeho okolí po každém použití v čistotě, včetně všech nástrojů, které budete používat, zabráníte tak vzniku mnoha nemocí, jako je třeba salmonela.

Co je důležité?

  • Jakmile připravíte syrové maso a dáte ho na gril, vždy si umyjte ruce saponátem či mýdlem a horkou vodou (to dodržujte i po sebemenším kontaktu s masem)
  • Vždy než budete servírovat hotový pokrm (porcovat atd.) umyjte důkladně všechny nože i vidličky, kterými jste se předtím dotýkali syrového masa.
  • Maso musí mít před konzumací vnitřní teplotu aspoň 72°C, a to minimálně po dobu 10 minut, jedině tak se zničí veškeré bakterie, od kterých by jinak hrozilo, že Vás budou ohrožovat na zdraví. Mohlo by u Vás také propuknout průjmové onemocnění.
Rate this post