Jablečný štrúdl

Ingredience:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 1 nízkotučný jogurt (150 g)
  • 125 g tuku na pečení

Náplň:

  • nakrouhaná jablka (množství podle potřeby)
  • cukr
  • skořice
  • strouhanka
  • rozinky
  • Tuk na potření štrúdlu.

Z mouky, jogurtu a rozpuštěného vlahého tuku vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na tři nebo čtyři díly (podle toho, jestli záviny umístíme na šířku nebo délku plechu) a vyválíme na moukou sypaném vále tenoučké placky.

Potřeme tukem, posypeme lehce strouhankou, nakrouhanými jablky, cukrem, skořicí, případně rozinkami, navrch strouhankou, pokapeme tukem a zavineme. Před pečením potřeme tukem.

Pečeme cca 30 minut na 200 °C. Upečené záviny znovu potřeme tukem, přikryjeme mikrotenem a utěrkou na cca 20 minut. Přikrytí utěrkou a uležení je důležité!!! Potom je štrúdl krásně vláčný. Mírně zchladlý štrůdl pocukrujeme.

Rate this post