Ingredience:
- 30 dkg hladké mouky
- 1 nízkotučný jogurt (150 g)
- 125 g tuku na pečení
Náplň:
- nakrouhaná jablka (množství podle potřeby)
- cukr
- skořice
- strouhanka
- rozinky
- Tuk na potření štrúdlu.
Z mouky, jogurtu a rozpuštěného vlahého tuku vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na tři nebo čtyři díly (podle toho, jestli záviny umístíme na šířku nebo délku plechu) a vyválíme na moukou sypaném vále tenoučké placky.
Potřeme tukem, posypeme lehce strouhankou, nakrouhanými jablky, cukrem, skořicí, případně rozinkami, navrch strouhankou, pokapeme tukem a zavineme. Před pečením potřeme tukem.
Pečeme cca 30 minut na 200 °C. Upečené záviny znovu potřeme tukem, přikryjeme mikrotenem a utěrkou na cca 20 minut. Přikrytí utěrkou a uležení je důležité!!! Potom je štrúdl krásně vláčný. Mírně zchladlý štrůdl pocukrujeme.