Jablečný závin

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 tuk na pečení (Hera, Zlatá hana, máslo, stella)
  • 2 vejce
  • 42 g droždí
  • 100 ml mléka
  • 3 lžičky cukru
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 12 jablek (zbavit jádřince, nastrouhat)
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky citronové kůry
  • Šťáva z ½ citronu
  • Cukr podle chuti
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo tuku

Všechny suroviny dáme do mísy (droždí jen rozdrobíme), zpracujeme v hladké těsto a hned zpracováváme, aby nám těsto nekynulo.

Rozdělíme si ho na dvě části, každou vyválíme asi na 0,5 cm silný plát, na prostřední třetinu plátu dáme po celé jeho délce náplň (tu připravíme smícháním všech přísad).

Rádýlkem nařežeme krajní třetiny na proužky asi tak 1,5 – 2 cm široké a na přeskáčku je překládáme přes prostřední třetinu, aby se nám utvořila taková mřížka.

Nakonec dáme záviny na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 160 stupňů asi 20 minut dozlatova.

Rate this post