Mazanec

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 120 g másla nebo hery
  • 120 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g kvasnic
  • špetka soli
  • rozinky
  • 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření

Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky.

Přikryjeme ho utěrkou a necháme pořádně nakynout. Máme-li pekárnu, dáme suroviny do ní a zapneme program Příprava těsta. Nakynuté těsto vyklopíme na vál, který ještě předtím pomoučíme a rozkrojíme na poloviny.

Každou část znovu propracujeme a vytvoříme z ní kulatý bochánek. Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 20 – 30 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící mléka, nahoře pomocí nůžek nastřihneme křížek a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 40 minut. Pokud povrch mazanců rychle hnědne, přikryjeme je alobalem.

Rate this post