Ingredience:
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 120 g másla nebo hery
- 120 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 30 g kvasnic
- špetka soli
- rozinky
- 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky.
Přikryjeme ho utěrkou a necháme pořádně nakynout. Máme-li pekárnu, dáme suroviny do ní a zapneme program Příprava těsta. Nakynuté těsto vyklopíme na vál, který ještě předtím pomoučíme a rozkrojíme na poloviny.
Každou část znovu propracujeme a vytvoříme z ní kulatý bochánek. Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 20 – 30 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící mléka, nahoře pomocí nůžek nastřihneme křížek a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 40 minut. Pokud povrch mazanců rychle hnědne, přikryjeme je alobalem.