Které potraviny jsou si podobné?

Zdroj: https://pixabay.com/

Poznejte rozdíly v potravinách. Jsou skoro stejné a přesto zcela odlišné. Představme si 3 potraviny, které jsou si podobné, ale přitom je každá jiná.

Pastiňák versus petržel

Petržel

Nať petržele má tmavě zelenou sytou barvu s hladkými listy. Kořen je menší a tenčí. Má výrazné aroma, které báječně ochutí polévky, omáčky a spoustu dalších jídel.

Pastiňák

Na rozdíl od petržele má mohutnější kořen. Uprostřed kořene, odkud vyrůstá na´t, má tmavé okruží s prohlubní. Jeho typická chuť je podobná chuti mrkve. Je o hodně sladší než petržel. Často se u některých pokrmů využívá jako příloha.

Protlak versus koncentrát

Protlak

Je to v podstatě rajčatová omáčka, do které se přidá česnek, cibule a koření. Spousta lidí do něj při domácí výrobě přidává chilli papričky. Můžete ho použít jako podklad na pizzu či jako základ do různých omáček (třeba rajská).

Koncentrát

Oproti protlaku je koncentrát složen pouze z rajčat, která byla propasírována a zbavena přebytečné vody. Díky pasterizaci se navíc značně prodlouží jako trvanlivost. Použít ho lze zejména do polévek či omáček.

Kadeřávek versus kadeřavý salát

Kadeřávek

Říká se mu také Jarmuz. Je to vlastně odrůda kapusty. Má tmavě zelené listy. Je bohatý na minerály a vitaminy, zároveň má také velmi vysoký obsah vlákniny.

Kadeřavý salát

V podstatě je to odrůda listového salátu, která má kadeře. Většinou mají jeho zelené listy vínový nádech. Chutí připomíná ořechy, je velmi lahodný a jemný. Využívá se hlavně na dekoraci jídla (chlebíčky, bagety a další).

Rate this post