
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 l mléka
- špetka soli
- 6 dkg cukru moučka
- 1 kostka droždí
- 60 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla
Do mísy rozklepneme vejce, osolíme, zalijeme 0,5 l studeného mléka, osolíme, přidáme cukr a prosetou mouku a změklé máslo. Na to rozdrobíme droždí a zalijeme druhým 0,5 l, tentokrát horkého mléka.
Necháme chvilku vzejít kvásek, dobře promícháme a dáme na teplé místo kynout asi tak na 30 – 40 minut. Pokud je těsto po vykynutí řídké, přidáme hladkou mouku.
Potom si rozpálíme olej, a naběračkou lijeme do pánve těsto a tvoříme lívance. Hotové potřeme povidly nebo marmeládou, ozdobíme šlehačkou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem nebo posypeme skořicovým cukrem.