Každý třený moučník má své kouzlo, protože je velmi jemný, vláčný a pokud ho připravíte správně, tak i chutný. Dopřejte si jednoduchou, ale chuťově zajímavou třenou rychlovku, kterou zvládne připravit úplně každý.
Těsto:
- 5 vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystal
- 150 ml oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 ½ vanilkového cukru
- 2 lžíce vody
- 2 jahodové kompoty
- 2 hrsti čokoládových kousků
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vanilku, vodu, kypřící prášek, promícháme, přilijeme olej a přihodíme mouku, vyšleháme dohladka. Nalijeme na vyšší pekáček vyložený pečícím papírem. Jahodové kompoty scedíme a jahody poházíme po celé ploše těsta. Nakonec celé posypeme čokoládovými kousky. Pečeme na 170 stupňů asi 15 – 20 minut (dozlatova). Necháme vychladnout.
Krém:
- 1 l mléka
- 125 g zlaté hany
- 3 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička instantní kávy
- 2 – 3 lžíce cukru krystal
- 2 žloutky
Pudink rozmícháme ve studeném mléce a přivedeme k varu, přidáme zlatou hanu a za stálého míchání rozpouštíme. Potom přidáme vanilkový a krystalový cukr, promícháme, přisypeme lžičku kávy (může být i bez kofeinu, kdo má rád). Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme dva žloutky, necháme ještě tak 2 minutky povařit za stálého míchání a ještě teplé nalijeme na vychladlý moučník. Necháme zatuhnout a vychladnout.
Na dohotovení:
- 2 zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- Cukrové zdobení:
Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovými cukry a natřeme na vychladlý krém. Zasypeme cukrovým zdobením a celé dáme aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.