Třený moučník s krémem

Každý třený moučník má své kouzlo, protože je velmi jemný, vláčný a pokud ho připravíte správně, tak i chutný. Dopřejte si jednoduchou, ale chuťově zajímavou třenou rychlovku, kterou zvládne připravit úplně každý.

Těsto:

  • 5 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 150 ml oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 ½ vanilkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 jahodové kompoty
  • 2 hrsti čokoládových kousků

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vanilku, vodu, kypřící prášek, promícháme, přilijeme olej a přihodíme mouku, vyšleháme dohladka. Nalijeme na vyšší pekáček vyložený pečícím papírem. Jahodové kompoty scedíme a jahody poházíme po celé ploše těsta. Nakonec celé posypeme čokoládovými kousky. Pečeme na 170 stupňů asi 15 – 20 minut (dozlatova). Necháme vychladnout.

Krém:

  • 1 l mléka
  • 125 g zlaté hany
  • 3 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 – 3 lžíce cukru krystal
  • 2 žloutky

Pudink rozmícháme ve studeném mléce a přivedeme k varu, přidáme zlatou hanu a za stálého míchání rozpouštíme. Potom přidáme vanilkový a krystalový cukr, promícháme, přisypeme lžičku kávy (může být i bez kofeinu, kdo má rád). Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme dva žloutky, necháme ještě tak 2 minutky povařit za stálého míchání a ještě teplé nalijeme na vychladlý moučník. Necháme zatuhnout a vychladnout.

Na dohotovení:

  • 2 zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • Cukrové zdobení:

Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovými cukry a natřeme na vychladlý krém. Zasypeme cukrovým zdobením a celé dáme aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

Rate this post