Jahody nejvíce milujeme se šlehačkou, ale jsou vynikající ingrediencí pro ozdobu různých dezertů, zmrzlinových pohárů, ale i moučníků, případně si je rádi vychutnáme ve dvou se šampaňským. Jahodový moučník se rozplývá na jazyku a přestože vypadá složitě, zvládne to každý.
Těsto:
- 6 vajec
- 150 g cukru krystal
- 180 g hladké mouky
- 40 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- Špetka pomerančové kůry
- ½ prášku do pečiva
Vejce vyšleháme s cukrem dohladka (asi 3 minuty), ručně pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, olej, vanilku a kůru. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 15 – 20 minut na 170 stupňů. Necháme vychladnout a připravíme si krém.
Krém:
- 500 ml smetany
- 50 ml mléka
- 2 jahodové pudinky
- 2 lžíce Solamylu
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
Z těchto surovin uvaříme pudink. Necháme vychladnout.
Na dohotovení krému:
- 1 zlatá hana
- 250 ml šlehačky
- 1 ztužovač šlehačky
- 2 lžíce cukru
Mezitím si ušleháme šlehačku s cukrem a ztužovačem, dáme stranou. V míse vyšleháme zlatou hanu, do které zašleháme uvařený pudink a nakonec vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku a promícháme.
Na vychladlý plát těsta vyklopíme všechen krém a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše moučníku. Ozdobíme kompotovanými višněmi a posypeme cukrovým zdobením.