Medovník

Medovník je snad jeden z nejlahodnějších a nejoblíbenějších moučníků současnosti. Přestože na ten kupovaný, který jsem již několikrát ochutnala, si nemohu stěžovat, domácí je prostě domácí.

Korpus:

  • 120 g zlaté hany (nebo Hery)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce octa

Vypracujeme těsto, dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 25 minut při 180 stupních (záleží na typu trouby). Můžete použít klasickou dortovou formu, ale pokud děláte dvojitou dávku jako já, tak pekáč s vyšším okrajem.

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 200 – 250 g zlaté hany
  • 2 lžíce silné černé kávy

Z mléka, cukru a vanilkového pudinku uvaříme krém, do kterého ke konci přidáme černou kávu a med. Ještě tak 2 minutky povaříme a odstavíme.Necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme zlatou hanu, do které po vychladnutí zašleháme pudinkový krém. Vyšleháme dohladka.

Na dohotovení:

  • 100 g nastrouhaných vlašských ořechů na posyp + drobečky z korpusu.

Korpus rozřízneme na tři pláty, každý potřeme krémem a dáme na sebe. Vrchní plát a boky korpusu rovněž potřeme krémem, a vše posypeme strouhanými vlašskými oříšky , které jsme smíchali s drobečky z korpusu. Nakonec můžeme ještě povrch posypat strouhanou čokoládou na vaření. Necháme v lednici zatuhnout tak 2 hodinky a můžeme konzumovat.

Rate this post