Karamelová bábovka

Těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru (může být i normální)
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml šlehačky
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 karamelový pudink
  • 1 kypřící prášek

Poleva:

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
  • šťáva z půl citronu
  • 2 lžíce vody

Do kastrůlku dáme lžíci másla a cukr, za stálého míchání necháme rozpustit. Poté přilijeme mléko – ne naráz! (přiléváme postupně), olej a šlehačku – nesmí být studená z lednice, jinak se srazí. Povaříme skoro do bodu varu a stáhneme.

Do mísy si prosejeme mouku z kypřící, práškem a přidáme karamelový pudink. Tuto směs postupně přidáváme za stálého míchání, aby se nám nevytvořily hrudky do karamelového mléka. Poté přidáme dvě vejce – promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové či jiné formy.

Pečeme asi 15 minut při 200 °C a poté dopékáme asi 20 minut na 180 °C (délka pečení záleží na troubě). Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, do které jsme přidali máslo, vodu a citrónovou šťávu. Přelijeme bábovku a necháme zaschnout.

Rate this post