Kdoule – jednoduchý džem

Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Tohle je jednoduchý recept, kde si vystačíte s několika málo surovinami a přesto dokážete vykouzlit vynikající lahůdku, která se hodí třeba na palačinky, lívance nebo jen tak na čerstvý chléb a pečivo.

Ingredience:

  • 6 hrnků nastrouhaných kdoulí
  • 4 a 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku čerstvé citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 4 hrnky cukru

Postup:

  • Kdoule připravíme omytím a rozpůlením. Odstraníme jádřinec a dužinu nastrouháme včetně slupky pomocí struhadla na sýr, dokud nezískáme 6 šálků.
  • Do velkého do hrnce se silným dnem nalijeme vodu a přivedeme k varu.
  • Přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru i nastrouhané ovoce a na mírném ohni podusíme, dokud nejsou kdoule měkké. 
  • To může trvat zhruba 10 – 20 minut. Poté odstavíme, přisypeme cukr, zamícháme a znovu na mírném ohni přivedeme k varu.
  • Mícháme, aby se všechno cukr rozpustil.
  • Za občasného míchání vaříme odkryté, až dokud nebude mít směs růžovou barvu a nezačne houstnout.
  • Jestli po cca 30 až 50 minutách nebude džem růžový, ale jen hustý, musíme přidat ještě trochu vody a vařit do zrůžovění.
  • Vařte odkryté za občasného míchání, dokud kdoulová marmeláda nezrůžoví a nezhoustne do požadované konzistence, asi 30–50 minut. (Pokud džem zhoustl, ale nezrůžověl, přidejte ještě trochu vody a vařte ještě chvíli.)
  • Nalijeme do sterilizovaných zavařovacích sklenic a pečlivě víčkem uzavřeme. Před nasazením víček ještě otřeme okraje sklenic dočista.
  • Víčka ještě předtím sterilizujeme tak, že je dáme do misky a zalijeme vroucí vodou.
Rate this post

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*