Tohle je jednoduchý recept, kde si vystačíte s několika málo surovinami a přesto dokážete vykouzlit vynikající lahůdku, která se hodí třeba na palačinky, lívance nebo jen tak na čerstvý chléb a pečivo.
Ingredience:
- 6 hrnků nastrouhaných kdoulí
- 4 a 1/4 hrnku vody
- 1/4 hrnku čerstvé citronové šťávy
- 1 polévková lžíce citronové kůry
- 4 hrnky cukru
Postup:
- Kdoule připravíme omytím a rozpůlením. Odstraníme jádřinec a dužinu nastrouháme včetně slupky pomocí struhadla na sýr, dokud nezískáme 6 šálků.
- Do velkého do hrnce se silným dnem nalijeme vodu a přivedeme k varu.
- Přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru i nastrouhané ovoce a na mírném ohni podusíme, dokud nejsou kdoule měkké.
- To může trvat zhruba 10 – 20 minut. Poté odstavíme, přisypeme cukr, zamícháme a znovu na mírném ohni přivedeme k varu.
- Mícháme, aby se všechno cukr rozpustil.
- Za občasného míchání vaříme odkryté, až dokud nebude mít směs růžovou barvu a nezačne houstnout.
- Jestli po cca 30 až 50 minutách nebude džem růžový, ale jen hustý, musíme přidat ještě trochu vody a vařit do zrůžovění.
- Vařte odkryté za občasného míchání, dokud kdoulová marmeláda nezrůžoví a nezhoustne do požadované konzistence, asi 30–50 minut. (Pokud džem zhoustl, ale nezrůžověl, přidejte ještě trochu vody a vařte ještě chvíli.)
- Nalijeme do sterilizovaných zavařovacích sklenic a pečlivě víčkem uzavřeme. Před nasazením víček ještě otřeme okraje sklenic dočista.
- Víčka ještě předtím sterilizujeme tak, že je dáme do misky a zalijeme vroucí vodou.