Květák – univerzální potravina

Zdroj: https://pixabay.com/

Přestože se mu mnozí vyhýbají kvůli obavám z nadýmání, je to zbytečné. Tato zelenina potěší svou jemnou chutí i obsahem zdraví prospěšných látek.

Je to ideální náhrada za maso, ostatně když nemáte chuť na smažený řízek, můžete místo něj obalit a osmažit právě květák. Můžeme z něj vytvořit například pyré, pizzu, pochoutku z grilu, ale i pečínku místo klasického masa.

Podle sklizně jej dělíme na zimní, raný, letní i letně podzimní. Zimní sklizeň je možná díky použití skleníku.

Kromě obsahu antioxidantů, v něm najdeme také vitamíny a minerály. Pomáhá nám například stabilizovat hladinu hormonů v krvi, ale také redukovat tělesnou hmotnost.

Něco málo z historie

Brassica oleracea convar. botrytis řadíme mezi tzv. brukvovité. Květák byl vyšlechtěn v arabských zemích už v 16. století, odkud se později rozšířil až do Evropy. To, co u něj vítáme, je lehká stravitelnost a minimální obsah tuků.

Co se týká pěstování, dá se začít už v půlce března, a to předpěstováním ve skleníku, který je vytápěn nebo v teplém pařeništi.

Sazeničky si připravíme v menších květináčích, co se dají jednoduše pěstovat na parapetu doma za oknem, kde je tepla dostatek. S ohledem na pomalejší růst se doporučuje začít klidně už v polovině února.

Dobré je vysévat velmi řídce, jinak nebudou rostliny dostatečně velké. Mezera při sázení jednotlivých sazenic by měla být minimálně 15 cm.

Jaké existují kultivary květáku?

  • Bora – velmi raný
  • Expres – velmi raný
  • Opaal – velmi raný
  • Gameta – středně raný
  • Brilant – polopozdní
  • Planita F1 – polopozdní
  • Delta – pozdní
  • Octavian – pozdní
  • White Rock – pozdní
  • Amfora F1 – pozdní
Rate this post

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*