
Přestože se mu mnozí vyhýbají kvůli obavám z nadýmání, je to zbytečné. Tato zelenina potěší svou jemnou chutí i obsahem zdraví prospěšných látek.
Je to ideální náhrada za maso, ostatně když nemáte chuť na smažený řízek, můžete místo něj obalit a osmažit právě květák. Můžeme z něj vytvořit například pyré, pizzu, pochoutku z grilu, ale i pečínku místo klasického masa.
Podle sklizně jej dělíme na zimní, raný, letní i letně podzimní. Zimní sklizeň je možná díky použití skleníku.
Kromě obsahu antioxidantů, v něm najdeme také vitamíny a minerály. Pomáhá nám například stabilizovat hladinu hormonů v krvi, ale také redukovat tělesnou hmotnost.
Něco málo z historie
Brassica oleracea convar. botrytis řadíme mezi tzv. brukvovité. Květák byl vyšlechtěn v arabských zemích už v 16. století, odkud se později rozšířil až do Evropy. To, co u něj vítáme, je lehká stravitelnost a minimální obsah tuků.
Co se týká pěstování, dá se začít už v půlce března, a to předpěstováním ve skleníku, který je vytápěn nebo v teplém pařeništi.
Sazeničky si připravíme v menších květináčích, co se dají jednoduše pěstovat na parapetu doma za oknem, kde je tepla dostatek. S ohledem na pomalejší růst se doporučuje začít klidně už v polovině února.
Dobré je vysévat velmi řídce, jinak nebudou rostliny dostatečně velké. Mezera při sázení jednotlivých sazenic by měla být minimálně 15 cm.
Jaké existují kultivary květáku?
- Bora – velmi raný
- Expres – velmi raný
- Opaal – velmi raný
- Gameta – středně raný
- Brilant – polopozdní
- Planita F1 – polopozdní
- Delta – pozdní
- Octavian – pozdní
- White Rock – pozdní
- Amfora F1 – pozdní