
Co je slané, nemusí být sladké. Tuto pohádkovou hlášku si pamatujeme určitě všichni a rozhodně jí musíme dát za pravdu. Však ořechové kuličky nemusí být jen plné cukru či medu, klidně si je můžete připravit ve slané verzi a určitě si pochutnáte.
Ingredience:
- 2 kelímky nebo 2 kostky plnotučného smetanového sýru (hmotnost 450 – 460 g)
- 2 hrnky nasekaných pekanových ořechů
- 2 hrnky nastrouhaného bílého čedaru (nebo rozdrobeného modrého sýra)
- 2 hrnky nasekaných sušených brusinek
- 1/4 hrnku čerstvě nakrájené zelené cibule
- 1 lžička hrubé mořské soli
- 1 lžička sušeného česnekového prášku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 hrnku čerstvě nasekané pažitky (může být i petržel
Postup:
- Ve středně velké míse prošleháme smetanový sýr, čedar (nebo modrého sýra, záleží, co použijeme), polovinu brusinek, polovinu nasekaných pekanových ořechů, nakrájenou zelenou cibulku, sůl, česnekový prášek a pepř, dokud nebude směs propojená a hladká.
- Lžící odebíráme malé množství sýrové směsi a tvarujeme z ní malou kuličku, kterou položíme na plech nebo na tác.
- Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškerou směs.
- Plech/tác zakryjeme a poté vložíme kuličky do lednice, aby ztuhly.
- Necháme asi 2 hodiny, nebo dokud nebudeme připraveni k podávání.
- Smícháme zbývající pekanové ořechy, brusinky a nakrájenou pažitku v malé misce.
- Vyjmeme kuličky z lednice, každou obalíme v připravené směsi a položíme na servírovací talíř.
- Kuličky podáváme s krekry, křupavou zeleninou nebo se všemi třemi.
Tip: Pekanové ořechy je možné nahradit vlašskými, a pokud nemáte brusinky, mohou místo nich zaskočit sušené třešně.