Ořechový vějíř

Korpus:

  • 28 lžic hrubé mouky
  • 20 lžic cukru krystal
  • 6 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • Asi 100 ml vody
  • 5 dkg rozsekaných oříšků na ozdobu

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, olej, vodu a kakao, zamícháme dohladka, jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme na 180 stupňů asi půl hodinky.

Vychladlý korpus rozřízneme podélně napůl. Spodní část potřeme polovinou krému, přikryjeme druhou vrchní částí, natřeme na ní druhou polovinu krému.

Boky dortu potřeme slabou vrstvou šlehačky, posypeme rozsekanými ořechy. Zbytek šlehačky dáme do zdobícího pytlíku a ozdobíme podle libosti.

Krém:

  • 30 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg rozemletých dětských piškotů
  • 30 dkg cukru krystal
  • 450 ml mléka
  • 500 g másla

Ořechy, piškoty a cukr dáme do kastrolu, zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 10 minut. Necháme vychladnout. Potom do hmoty zašleháme máslo a dáme vychladit asi na hodinku.

Šlehačkový krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 2 vanilkové cukry

Vše vyšleháme dotuha a dáme na hodinku chladit.

Rate this post