Ingredience:
Na polévku:
- 5 velkých mrkví
- 3 petržele
- ½ velkého celeru
- 1 kostka hovězího bujónu
- 1 lžíce vegety
- Sůl
- Špetka pepře
- Hrst čerstvé zelené petrželky (nebo lžíce sušené)
- 125 g másla nebo zlaté hany
Postup:
- Tuk rozpustíme, přihodíme na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme, osolíme, okořeníme, přidáme petrželku, zalijeme vodou a necháme vařit.
- Po 15 minutách přidáme hovězí bujón.
- Když už je zelenina skoro měkká, přihodíme knedlíčky, které necháme zhruba 15–20 minut vařit.
- Mezitím si připravíme nočky, které přidáme ke knedlíčkům a necháme 2 minutky povařit.
Knedlíčky:
- 10 dkg kuřecích jater (kdo nemá rád, může nahradit třeba játrovou paštikou)
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrst petrželky
- Sůl
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička vegety
- 1 lžička sladké červené papriky
- Strouhanka podle potřeby
- 2 ve vodě namočené housky
- Špetka pepře
Postup:
- Játra očistíme a umeleme, přidáme namočené housky, ze kterých vymačkáme všechnu vodu.
- Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
- Pomocí lžičky ukrajujeme kousky, které vhazujeme do polévky.
- Lžičku vždy ponoříme do horké polévky po každém knedlíčku, aby se ten další nelepil.
Na nočky:
- 4 vejce
- Hrst hladké mouky
- Polohrubá mouka podle potřeby
Postup:
- Vejce vyšleháme s hladkou moukou dohladka.
- Přidáváme postupně polohrubou mouku, dokud nám nevznikne těsto asi jako na halušky.
- Těsto dáme do tvořítka na nočky, nebo do cedníku s většími dírkami a protlačíme do polévky.