Polévka s játrovými knedlíčky a nočky

Ingredience:

Na polévku:

  • 5 velkých mrkví
  • 3 petržele
  • ½ velkého celeru
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 1 lžíce vegety
  • Sůl
  • Špetka pepře
  • Hrst čerstvé zelené petrželky (nebo lžíce sušené)
  • 125 g másla nebo zlaté hany

Postup:

  • Tuk rozpustíme, přihodíme na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme, osolíme, okořeníme, přidáme petrželku, zalijeme vodou a necháme vařit.
  • Po 15 minutách přidáme hovězí bujón.
  • Když už je zelenina skoro měkká, přihodíme knedlíčky, které necháme zhruba 15–20 minut vařit.
  • Mezitím si připravíme nočky, které přidáme ke knedlíčkům a necháme 2 minutky povařit.

Knedlíčky:

  • 10 dkg kuřecích jater (kdo nemá rád, může nahradit třeba játrovou paštikou)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Hrst petrželky
  • Sůl
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička vegety
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • Strouhanka podle potřeby
  • 2 ve vodě namočené housky
  • Špetka pepře

Postup:

  • Játra očistíme a umeleme, přidáme namočené housky, ze kterých vymačkáme všechnu vodu.
  • Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
  • Pomocí lžičky ukrajujeme kousky, které vhazujeme do polévky. 
  • Lžičku vždy ponoříme do horké polévky po každém knedlíčku, aby se ten další nelepil.

Na nočky:

  • 4 vejce
  • Hrst hladké mouky
  • Polohrubá mouka podle potřeby

Postup:

  • Vejce vyšleháme s hladkou moukou dohladka.
  • Přidáváme postupně polohrubou mouku, dokud nám nevznikne těsto asi jako na halušky.
  • Těsto dáme do tvořítka na nočky, nebo do cedníku s většími dírkami a protlačíme do polévky.
Rate this post