Ingredience:
- 2 plátky špeku
- 2 lžíce oleje
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 hovězí bujóny
- 1 litr vařící vody
- 3 rajské protlaky
- 3 lžíce kečupu
- ½ lžičky nového koření
- Špetka bílého pepře
- 4 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- Kousek čerstvé citronové kůry
- Sůl
- ½ lžičky skořice
- Cukr dle chuti
- Hladká mouka na zahuštění
Postup:
Plátky špeku položíme na dno kastrolu a opékáme z obou stran, dokud nepustí všechen tuk. Ke špeku přidáme olej, necháme ještě společně tak 2 minutky a špek vyjmeme. Přihodíme jarní cibulku najemno, orestujeme.
Podlijeme troškou vody, přidáme kečup, protlak a koření, citronovou kůru, osolíme a dobře promícháme, osladíme podle chuti a necháme chvilku restovat.
Mezitím si dáme do mísy 2 hovězí bujóny, zalijeme litrem vařící vody a necháme rozpustit, přilijeme do kastrolu a necháme 15 minut povařit.
Potom v litru studené vody rozmícháme hladkou mouku (množství záleží na tom, jak hustou chcete omáčku) – asi tak 2 hrsti a pomalinku za stálého míchání přilíváme do omáčky, necháme 10 minut povařit. Nakonec omáčku přes cedník scedíme do jiného kastrolu a podáváme s houskovým knedlíkem.