
Ingredience:
Na ptáčky:
- 6 hovězích plátků
- 6 vajec natvrdo
- 3 menší mrkve
- 6 malých kyselých okurek
- 6 plátků šunky
- Plnotučná hořčice
- 1 střední cibule
Postup:
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, na jednu stranu dáme vejce, půlku mrkve, jednu okurku, kousek cibule a přiklopíme plátkem šunky, náplň přidržíme a maso srolujeme.
Trochu přimáčkneme, a nakonec sepneme drátkem na ptáčky (kdo nemá, použije bílou nit a ptáčka sváže). Když máme hotovo, pustíme se do přípravy omáčky.
Omáčka:
- Olej
- 1 velká cibule
- Sůl
- Pepř
- Hladká mouka
- 1 ½ lžičky nového koření
- 6 bobkových listů
- 125 g špeku
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 4 kyselé okurky
- 3 petržele
- 6 mrkví
- 500 ml šlehačky
Postup:
V kastrolu si rozpálíme olej, hodíme na něj na proužky nakrájený špek, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, orestujeme a na cibuli naskládáme připravené ptáčky, opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Přihodíme zeleninu, kterou jsme si předtím nastrouhali na nudličky, zasypeme novým kořením, přidáme bobkový list, sůl, hořčici, kyselé okurky a pepř.
Zalijeme vodou a necháme vařit, dokud není maso měkké. Když je maso měkké, ptáčky vyndáme a odložíme je stranou.
Odebereme trochu omáčky do misky, přidáme studenou vodu, rozmícháme v ní hladkou mouku (podle toho, jak máme rádi hustou omáčku) a za stálého míchání vlijeme do omáčky, Necháme 15 minut povařit.
Přidáme šlehačku, promícháme, a ještě tak dvě minutky vaříme. Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.