Svíčková omáčka

Ingredience:

  • 60 – 80 dkg hovězího masa vcelku (zadní, roštěná)
  • Sůl
  • Olej
  • 4 velké mrkve
  • 3 petržele
  • ½ celeru
  • 2 středně velké cibule
  • Špetka tymiánu
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžička nového koření
  • Mletý černý pepř
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2 hovězí bujóny
  • 1 l smetany
  • Hladká mouka podle potřeby
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Citrónová kůra z ½ citrónu
  • 6 lžiček cukru (zkaramelizovat)

Postup:

Maso odblaníme, osolíme, a ze všech stran zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Dáme stranou a uchováváme v teple. Na olej hodíme nakrájenou cibulku, orestujeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a vyklopíme do pekáče.

Přidáme koření a zalijeme vývarem (bujóny zalijeme litrem vařící vody a necháme rozpustit), přidáme maso a zakryjeme alobalem. Pečeme, dokud není maso měkké. Před koncem pečení maso odkryjeme a po chvilkách obracíme.

Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče a nakrájíme na plátky. Uložíme pod alobal. Vyhodíme bobkové listy. Zeleninu s kořením přendáme do mísy a rozmačkáme tyčovým mixérem, nebo rozmixujeme v robotu.

Přendáme do kastrolu a postavíme na plotnu. Pomalu přivedeme k varu. Šlehačku rozmícháme s moukou a přidáme k rozmixované zelenině. Promícháme, přidáme šťávu a kůru z citronu a zkaramelizovaný cukr.

Ten připravíme tak, že v suchém kastrolku zahřejeme cukr, necháme zezlátnout, zalijeme vodou, udělá se nám hrudka, kterou i s vodou přidáme do omáčky a mícháme, dokud se zase cukr nerozpustí. Podáváme s knedlíkem a kdo má rád, tak ještě s brusinkami a vyšlehanou šlehačkou.

Rate this post

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*