Ingredience:
- 60 – 80 dkg hovězího masa vcelku (zadní, roštěná)
- Sůl
- Olej
- 4 velké mrkve
- 3 petržele
- ½ celeru
- 2 středně velké cibule
- Špetka tymiánu
- 5 bobkových listů
- 1 lžička nového koření
- Mletý černý pepř
- ½ lžičky zázvoru
- 2 hovězí bujóny
- 1 l smetany
- Hladká mouka podle potřeby
- Šťáva z ½ citrónu
- Citrónová kůra z ½ citrónu
- 6 lžiček cukru (zkaramelizovat)
Postup:
Maso odblaníme, osolíme, a ze všech stran zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Dáme stranou a uchováváme v teple. Na olej hodíme nakrájenou cibulku, orestujeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a vyklopíme do pekáče.
Přidáme koření a zalijeme vývarem (bujóny zalijeme litrem vařící vody a necháme rozpustit), přidáme maso a zakryjeme alobalem. Pečeme, dokud není maso měkké. Před koncem pečení maso odkryjeme a po chvilkách obracíme.
Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče a nakrájíme na plátky. Uložíme pod alobal. Vyhodíme bobkové listy. Zeleninu s kořením přendáme do mísy a rozmačkáme tyčovým mixérem, nebo rozmixujeme v robotu.
Přendáme do kastrolu a postavíme na plotnu. Pomalu přivedeme k varu. Šlehačku rozmícháme s moukou a přidáme k rozmixované zelenině. Promícháme, přidáme šťávu a kůru z citronu a zkaramelizovaný cukr.
Ten připravíme tak, že v suchém kastrolku zahřejeme cukr, necháme zezlátnout, zalijeme vodou, udělá se nám hrudka, kterou i s vodou přidáme do omáčky a mícháme, dokud se zase cukr nerozpustí. Podáváme s knedlíkem a kdo má rád, tak ještě s brusinkami a vyšlehanou šlehačkou.