Ingredience:
- 8–10 vepřových kotlet (nebo podle počtu strávníků)
- Sůl
- Pepř
- Pórek
- Olivový olej
Nádivka:
- 500 g mletého masa
- 3 housky
- Trochu strouhanky
- Olivový olej
- 2 vejce
- 1 – 2 lžičky libečku
- Petrželka podle chuti
- Pepř
- Sůl
- 1 lžička vegety
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sladké červené papriky
Zelí:
- 1 sklenice červeného zelí (asi 720 ml)
- 1 cibule
- Trochu hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Kmín
- Voda
- Olej
- Cukr krystal
Postup:
- Suroviny na nádivku smícháme a dáme stranou.
- Vepřové kotlety naklepeme, na jeden konec vždy položíme kousek nádivky, zatočíme jako roládu a lehce přimáčkneme.
- Pekáček pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekaným pórkem, který trošku osolíme.
- Na pórek klademe roládky, ty jen z vrchu osolíme a opepříme.
- Pečeme asi hodinu na 220 stupňů. Podáváme s houskovým knedlíkem (recept viz. Přílohy) a restovaným červeným zelím.
Příprava zelí:
- Na pánvi si rozpálíme olej, vhodíme na něj najemno nasekanou cibulku, orestujeme a přidáme ve studené vodě propláchnuté zelí.
- Osolíme, opepříme, posypeme kmínem, dobře promícháme, tak minutku až dvě necháme restovat.
- Posypeme troškou hladké mouky, promícháme a vše zalijeme vodou, tak aby zelí bylo potopené.
- Přiklopíme a necháme chvilku dusit, asi tak 15 minut.
- Pak odklopíme a zelí restujeme, dokud se neodpaří všechna voda, ke konci ochutíme cukrem dle chuti.