Zelné závitky zapečené se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 10 listů bílého zelí
  • 20 plátků anglické slaniny
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 125 g másla nebo zlaté hany
  • 1 rajčatový protlak

Masová náplň:

  • 800 g mletého masa
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 2 hrsti strouhanky
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 lžíce vegety
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 hrnek rýže
  • 4 stroužky česneku

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibulku a ostatní přísady. Dobře promícháme. Pokud by byla směs málo hustá, přidáme trochu strouhanky. Zatím odložíme stranou.

Zelné listy spaříme v horké vodě, aby změkly. Seřízneme tvrdou část košťálu na konci listu. Na každý list položíme plátek anglické slaniny, přidáme kousek masové náplně a zavineme.

Dáme do pekáčku, který jsme si ještě předtím vymazali máslem. Závitky naskládáme vedle sebe do pekáčku, na každý závitek položíme plátek anglické slaniny, zakapeme rajčatovým protlakem, přidáme zakysanou smetanu, rozetřeme tak, aby se dostala na všechny závitky.

Pečeme při 180 stupních asi 40 – 50 minut (Pokud budeme péct víc jak 40 minut, snížíme teplotu na 160)

Rate this post